Bart-vandekerkhove

Bart Vandekerkhove

Zanger bij Gezelle Gezongen

Bart Vandekerhove (Roeselare °1970) startte zijn muzikale loopbaan in de koren van het Klein Seminarie en Sint-Michielsparochie in Roeselare en Die Boose uit Izegem. Hij studeerde aan de muziekacademies van Izegem (stadsmedaille op het eindexamen voordracht – o.l.v. Veerle De Poorter in 1996) en Leuven (grote onderscheiding op het eindexamen Lyrische Kunst o.l.v. Bart De Kegel).

Bij de zangstudies kreeg hij de steun van o.a. Mevr. Hilda Tondeleir, Hilde Coppé , Lieven Termont, Bart De Kegel en Ildiko Van Dyck. Als cross-over artiest zingt hij met ‘Vocal4’ gospel-en popliederen. Hij was freelance zanger bij Ex Tempore (o.l.v. Florian Heyerick) en was backing vocalist bij The Golden Symphonic Orchestra, het huisorkest van Helmut Lotti. In die hoedanigheid mocht hij backings verzorgen van o.a.: The Supremes, Montserrat Caballé, Paul Michiels, Barbara Dex en tal van andere artiesten in binnen-en buitenland.

Tot eind 2010 maakte Bart deel uit van de Bob Boon Singers. Met ‘One Night at the Crooners Club’ zingt hij crooners en easy listening muziek, evergreens en jazz-standards en bij het gezelschap ‘MinTh’ (Muziek in Theater) was hij te zien in diverse opera-, operette- en musical producties.

Sinds 2013 is hij lid van Verteldis. Dit is een collectief van verhalenvertellers, dat gegroeid is uit de masterclass van Chris Lomme. Vanwege zijn bijzondere bijdrage voor het uitvoeren van de muziek van componist August De Boeck werd Bart in 2011 opgenomen in het erecomité ‘August De Boeck’.  Hij is voorzitter van de Guido Gezellekring en lid van het Guido Gezellegenootschap. In 2018 verscheen zijn eerste boek ‘Niet ver van myne deur, heb ik een raren gebeur… Gezelle in 170 raadsels’.

Met het project ‘Gezelle Gezongen’ onderzoekt hij het muzikaal oeuvre op tekst van de meest muzikaal vertaalde dichter van de lage landen. In 2008 verscheen bij Hans Kusters Music de eerste CD ‘Als de ziele luistert.

Met de voorstelling ‘Lieve Meter’ – waarin brieven van het IJzerfront, verhalen, poëzie en muziek ten tijde van Wereldoorlog I, centraal staan – brengt hij een muzikaal-poëtische hulde aan de frontsoldaten. ‘Lieve Meter’ verwijst naar de legendarische ‘oorlogsmeters’.

Meer over Bart Vandekerkhove