Gezelle-Gezongen-Causerie

Met om en bij de 3500 composities op zijn teksten is Guido Gezelle de meest muzikaal vertaalde dichter van de Lage Landen…. Vanaf zijn prille dichterschap in 1849 tot op vandaag worden zijn gedichten nog steeds aangewend om er muziek op te componeren.

De oplijsting omvat grote klassieke namen (Lodewijk Mortelmans, August De Boeck, Edgar Tinel…) en hedendaagse kleinkunst minnaars (Willem Vermandere, Hennie Vrienten, Will Ferdy, Pieter Embrechts,…), van binnen-én buitenland. De resultaten van een continue zoektocht, online weergegeven in de ‘Gezelle Gezongen Databank’, geven een unieke kijk op dit muzikaal erfgoed.

In de Gezelle Gezongen Causerie wordt op een heel onderhoudende en losse wijze, de ‘Gezelle Gezongen Databank’ toegelicht en wordt de toeschouwer – aan de hand van unieke geluidsfragmenten en archiefstukken – wegwijs gemaakt in het rijke muzikale oeuvre op tekst van Guido Gezelle. Leuke weetjes en fijne anekdotes zorgen voor een toegankelijke benadering.

Praktische informatie: De lezing duurt max 2u en wordt gegeven aan de hand van een powerpoint-presentatie. De organisator zorgt voor een beamer, een effen wit vlak (scherm of muur) en elektrische aansluiting. Beperkte geluidsinstallatie wordt voorzien door de verteller. Er is een mogelijkheid tot vragenstellen en interactie.

De spreekbeurt kan ook als inleiding op het concert ‘Gezelle Gezongen’.

De spreker: Bart Vandekerkhove is lid van het Guido Gezellegenootschap en voorzitter van de Guido Gezellekring. Als zanger is hij initiatiefnemer van het project ‘Gezelle Gezongen’. Gezelle en muziek zagen zij verwezenlijkt in 2 CD’s ‘Als de ziele luistert’en ‘Dichter bij de meester’. Bart Vandekerkhove doet onderzoek naar het muzikaal oeuvre op tekst van Guido Gezelle, de meest muzikaal vertaalde dichter van de Lage Landen. Daartoe verzamelt hij gegevens die hem ter beschikking worden gesteld via bibliotheken, (privé)verzamelingen en rechtstreekse contacten met componisten. Eind 2018 publiceerde hij zijn eerste boek ‘Niet ver van myne deur, heb ik een raren gebeur… Gezelle in 170 raadsels’.

Contacteer ons

Gezelle Gezongen
P.a. Bart Vandekerkhove
Tel: +32 486 418 400
E-mail: info@gezellegezongen.be