Johan Vandendriessche

Johan Vandendriessche is als saxofonist-fluitist in vele genre's bedrijvig: van wereldmuziek via hedendaagse klassieke muziek tot en met dance, en van volksmuziek via rock tot en met jazz in al haar vormen.

Hij debuteerde met Milkshake Banana en ACT Bigband, en speelde verder met o.m. het BRT- jazzorkest, de BRT bigband, de WDR-bigband, Eurojazz Orchestra, de Harmonie van de Luchtmacht, de VLOS, Philip Catherine, Rum, Johan Verminnen, Raymond V.H.G., Dirk Blanchart, Claude Nougaro, Sven Van Hees, Clare Fisher, Randy Crawford, Shirley Bassey, Debbie Harry (Blondie), John Miles, Zoot Money, Georgie Fame, Palle Mikkelborg, Jon Christensen, Marlyn Mazur, Bill Frisell, Michael Gibbs, Michel Herr, Marc Moulin, Toots Thielemans, Quincy Jones, Roger Hodgson (Supertramp), enz...

Vaak wordt hij als multi-instrumentist ingezet; zo zijn er CD's waarop hij naast saxofoons, fluiten of basklarinet ook gitaar, basgitaar, slagwerk en/of klavier speelt.
Vorige jaren speelde Johan in Engeland met de Engelse band van zanger Tony Christie, en in de lage landen met dj Sven Vanhees. Johan heeft getourd met Tony Christie in Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Schotland, Ierland, Noord-Ierland, Wales en het eiland Man. Verder waren er ook geïsoleerde optredens op diverse Engelse popfestivals en in de Royal Albert Hall in Londen.

Hij is actief als M.D. met "The Belgian Swingjazz Orchestra", dat Belgische jazz van het Interbellum brengt, en met een loungeproject rond de Westcoast-jazz zoals die van Chet Baker, Paul Desmond en Gerry Mulligan.Hij is lid van ‘Gezelle Gezongen’, een trio (zang, piano, fluiten en rietinstrumenten) dat muziek brengt op basis van gedichten van Guido Gezelle, en daarmee de grenzen van het klassieke Lied, kamermuziek en jazz verkent.

Ook treedt Johan op in België en Frankrijk met de Matthew Herbert Big Band, een Brits orkest onder leiding van producer/live sampler Matthew Herbert, die vooral gekend is van zijn werk voor Roisin Murphy en Björk.

Johan is medeoprichter van de Jazzacademie van Overijse-Hoeilaart, startte mee de Jazzafdeling van het Conservatorium van Antwerpen op, en was deeltijds verbonden aan het Conservatorium van Gent. Hij geeft tevens algemene muziekcultuur (AMC), samenspel  en muziekgeschiedenis – jazz & lichte muziek in de Academie van Sint-Truiden (HAMWD), alsook AMC – jazz en lichte muziek, en jazzsaxofoon en –dwarsfluit in de Academie van Diest (HAMW). Als lesgever heeft hij vele hedendaagse jazz- en popmusici opgeleid die o.m. bij Sioen, Tomàn, Skeemz, El Tattou Del Tigre, Admiral Freebee, Arno, Laïs, Hooverphonic, Absynthe Minded, Lady Linn And Her Magnificent Seven, en het Brussels Jazz Orchestra spelen.

Website: Johan Vandendriessche